Kunnostuksen tilannekatsaus 16.5.2017

Kuva: Marko Ahde

Littoistenjärven kemiallinen käsittely polyalumiinikloridilla aloitettiin torstaiaamuna 11.5.2017 ja se päättyi perjantaina iltapäivällä. Noin 40:n tunnin aikana järveen levitettiin viisi rekka-autollista Kemiran PAX-XL100 -liuosta. Käytetty liuosmäärä oli huomattavasti pienempi ja laimeampi (160t ja 44mg/l) kuin suunniteltu (200-280t ja 50-60mg/l) . Määriä pienennettiin ennen levitystä pH:n ja varsinkin alkaliteetin alhaisuuden vuoksi. Silti tavoite-pH (6,0…6,3) alittui. Kemikaalin tasaista levitystä haittasi jonkin verran päivisin tuuli, jonka vuoksi pH laski tietyillä alueilla järvessä suunniteltua alemmas. Tämän ei ole kuitenkaan todettu aiheuttaneen alunperin arvioidusta poikkeavia vaikutuksia ekosysteemiin.

Kalakuolemia on esiintynyt odotetusti, mutta saalis on poikennut odotetusta. Peräti 97% kerätystä biomassasta on 10-20 vuotiaita suuria lahnoja (50-70cm). Ne saatiin toivotusti järvestä pois ennen kutua. Lisäksi on jonkin verran särkiä, ja muutamia haukia (8 kpl, joista suurin 12kg kuoli ulkoisen väkivallan seurauksena). Keräilypisteistä on viety tiistaihin 16.5. mennessä käsiteltäväksi yhteensä 1790kg kaloja. Lisäksi suuret lokit ovat hoitaneet osansa ja pohjassa on edelleen kuolleita kaloja. Kaikenlajisia eläviä kaloja on raportoitu näkyneen.

  • Talkoolaisten toivotaan edelleen keräävän kuolleita kaloja rantojen biojäteastioihin, jotka ovat ainakin ensi viikonlopun nykyisillä paikoillaan Littoisten Hiekkarannalla, Järvelässä, Kuoviluodossa, Ristikallion rannassa ja Marjaniemen liepeillä (ks. kartta). Viikonlopuksi on luvattu lämpimiä kelejä ja astiat tulevat haisemaan. Mikäli astiat ovat täynnä, vieressä on jätesäkkejä, joihin lahnoja voi laittaa 5-10kpl (20kg max).
  • Saaristomeren sukeltajat ovat kutsuneet kokoon hotokalastustapahtuman ja tulevat hoitokunnan luvalla harppuunoimaan ja keräämään lisää lahnoja, suutareita ja särkiä ensi lauantaina 20.5.Järjestäjänä toimii Marko Ahde, 040 716 4898.
  • Rami Laaksonen selvittää käsittelyn vaikutukset simpukkakantaan sukeltamalla lähiviikkoina.
  • Rannoilla- ja vesilläliikkujia toivotaan ilmoittamaan havainnoistaan paikkatietojen kera projektipäällikkö Milja Vepsäläiselle (milja.vepsalainen@vahanen.com) tai Paula Wuokolle (paula.wuokko@vahanen.com).

Näytteet veden kemialliseen analyysiin otettiin tarkennetun näytteenottosuunnitelman mukaisesti ti 2.5.2017 ja sen alustavat tulokset saatiin Lounais-Suomen vesi- ja ympäristötutkimus Oy:stä 16.5. Seurava näytteenottosunnitelman mukainen keruu tehdään to 18.5.

pH:ta on seurattu miltei päivittäin kenttämittarein :

  • ennen käsittelyä = ke 10.5.: 18 mittauspistettä, 0,5m syvyysvälein, pH 6,9 vaihteluväli
  • 1. käsittelypäivä = to 11.5.: 19 -“-, pH 6,4.
  • 2. käsittelypäivä = pe 12.5.: 19 -“-, pH 5,8.
  • päättyminen + 1vrk = la 13.5.: 19 -“-, pH 5,5
  • päättyminen + 3vrk = ma 15.5.: 19 -“-, pH 5,5.
  • seuraava mittaus +6 vrk = to 18.5, 3 mittauspistettä
  • seuraavalla viikolla 19 pisteen mittaus

Lisäksi 15.5. mitattiin kolmesta mittauspisteestä, alkaliiteetti, alumiini, liukoinen ja kokonaisfosfori. Fosforipitoisuudet ovat laskeneet käsittelyn alusta 40 mikrogrammasta 5 mikrogrammaan litrassa. Alumiinipitoisuus on koholla: arvot ovat normaaliin verrattuna viisinkertaiset (keskimäärin 600 mikrogrammaa/l,), ja kolminkertaiset juoma-/talousvesisuositukseen verrattuna. Uimavesille ei ole alumiinipitoisuussuosituksia.

Alhaisesta pH:sta, koholla olevista alumiinipitoisuuksista  ja kylmästä vedestä huolimatta (11 astetta, 15.5.) järvi on todettu valvojan kanssa uintikelpoiseksi. Vesi ei aiheuta tavanomaisesta poikkeavia oireita, joten järvellä liikkumiskiellot poistetaan.

Alkuperäiset tutkimustulosraportit tulevat sivuille lähiaikoina.

Biojäteastioitten sijainti. Muut roskat eri astioihin ja säkkeihin.