17.10.2024 Littoistenjärven uposkasveista

Elokuussa Aava Luontoselvitys Oy:n sukeltajat kävivät jälleen keräämässä näytteitä uposkasvillisuudesta Littoistenjärvellä. Kuvasta alla näkyy kuinka kasvillisuuden määrä on kasvanut huimasti. Vuonna 2023 alkoi kasvillisuus runsastua reilusti ja runsastuminen jatkui tänä vuonna. Esimerkiksi vesiruton määrä nelinkertaistui viime vuodesta ja karvalehteä oli kolminkertainen määrä (tarkemmat tulokset löytyvät excelistä: Littoistenjärven kasvillisuusseuranta 2024).

Uposkasvien biomassamittausten tulokset 2015-2024. Lähde: Aava Luontoselvitys Oy, Littoistenjärven kasvillisuusseuranta 2024

Jo keväällä irronnutta vesiruttoa kellui järvellä suurina lauttoina, ja sen runsaudesta tulikin useita ilmoituksia niin hoitokunnalle kuin Liedon ja Kaarinan ympäristötoimiin pitkin kesää.  Rantaparturit kutsuttiin apuun keräämään sitä huhti-toukokuussa viitenä päivänä ja vielä kerran syyskuussa.

Silti väistämättä talven tullen järven pohjaan kertyy runsaasti kuollutta kasvillisuutta. Tämä biomassan hajoaminen lisää ravinteiden määrää vedessä, mikä voi osaltaan kiihdyttää järven rehevöitymistä tulevina kasvukausina. Lisääntyneet ravinteet voivat luoda suotuisat olosuhteet niin vesirutolle kuin sinileville, jotka molemmat osaavat tehokkaasti hyödyntää lisääntyneitä ravinteita vedessä.

Vesiruttojen massaesiintymät toistuvat noin 5–6 vuoden sykleissä (vieraslajit.fi). Sen on havaittu aloittavan kasvun jo huhtikuussa viisiasteisessa vedessä ennen kotoperäisiä lajeja. Vesirutto kasvaa pohjalla ja muodostaa tiheitä kasvustoja vähentäen veden valonläpäisyä. Tämä voi estää syanobakteerien (=sinilevien) kasvua, koska valon määrä, erityisesti syvemmällä vedessä, on keskeinen rajoittava tekijä fotosynteesiä tekeville organismeille, kuten syanobakteereille. Vesirutolla on myös allelopaattisia ominaisuuksia eli se kykenee tuottamaan yhdisteitä, jotka estävät useiden epifyyttisten levien ja syanobakteerien kasvua. (https://www.vesi.fi/vesistokunnostuksen-kuukauden-luku/kanadanvesirutto-voi-kasvaa-jo-huhtikuulla-alle-5-asteisessa-vedessa/).

Kaiken kaikkiaan vesiruton ja syanobakteerien välinen suhde on dynaaminen ja riippuu ympäristöolosuhteista. Vesirutto voi rajoittaa syanobakteerien kasvua kilpailemalla ravinteista, varjostamalla ja erittämällä allelopaattisia yhdisteitä. Toisaalta vesiruton hajoaminen voi lisätä ravinteiden saatavuutta vedessä, mikä saattaa edistää syanobakteerien runsastumista.

1.10.2024 Syksy saapuu Litsalle

Kesän uimakausi on päättynyt ja samoin myös sinilevämittaus on jäänyt tauolle. Suomessa sinileväkukintoja havaittiin tänä vuonna erityisesti avomerialueilla ja rannikoilla, sisävesillä sinilevätilanne oli vaihteleva (https://www.sttinfo.fi/tiedote/70452775). Alla kuvassa näkyy tämän vuoden sinilevien määrät (mg/l) Littoistenjärvessä. Punaisella määrät olivat parin viikon ajan (28.6-10.7.). Muulloin sinilevien määrä on pysynyt aisoissa.

Syksyä kohti vesi on kirkastunut ja elokuun lopussa tehdyissä mittauksisa näkösyvyys oli pohjaan saakka (2.6 metriä). Nyt lokakuun alussa veden lämpötila  on noin 11 asteen tienoilla.